Vijf sterren voor de dokter

Misschien moet ik weleens écht naar de dokter gaan. Want ik ben nog steeds niet helemaal bekomen van de vijf sterren die mijn roman ‘Ik ging naar de dokter’ vorige week kreeg van de Nederlandse recensent Peter van Bavel.

Dit is de link naar de volledige recensie:

https://perfecteburenleesclub.blogspot.com/2019/09/ik-ging-naar-de-dokter-erik-segers.html?fbclid=IwAR1ZMJZzTMNl_3_t4F8uwzevFrt6rBm6es9BPBHNQMLRhq5i45x4mW-KLAw

Jongens, jongens – en meisjes, meisjes – wat een lof zwaait die recensent naar mijn boek toe. Wow! Zijn oordeel verbluft me: ‘Een cadeau om te lezen en het beste medicijn tegen verveling.’

Peter van Bavel noemt mijn roman ‘een roadmovie in boekvorm’ en ‘een op-weg-film met de kortst afgelegde afstand ooit. Van huis naar de dokter’. Daar moet ik hem helemaal in bijtreden. Zo zag ik het ook altijd: als een roadmovie die zich afspeelt over een afstand van zo’n 200 meter. Ook dr. Jeff Hoeyberghs ziet het zo. Hij liet al op z’n Facebookpagina weten dat hij mijn boek ‘beklijvend, werkelijk geniaal’ vindt én dat het snel moet worden verfilmd, en liefst meteen in Hollywood. Allez, op, op, op, niet naar de dokter, maar naar het mekka van de film in zonnig Californië. Iemand die dit project even wil sponsoren?

Ik wil er best wel van dromen, maar voorlopig ben ik al blij met al de positieve reacties hier in België en Nederland. Hopelijk gaan nog veel meer mensen mijn boek ontdekken. Er zijn nu al lezers die me vragen wanneer het vervolg eraan komt. Tja, daar moet ik nog aan beginnen. Er liggen wel al wat ideeën te rijpen. Maar eerst dít boek nog wat sterker in de markt zetten. Vorige week werd ik uitgenodigd in de talkshow ‘Gert Late Night’, voor een kort en krachtig gesprekje over ‘Ik ging naar de dokter’. Leuk om eens op tv te komen.

Leuk ook was de recensie die vorig weekend in Het Laatste Nieuws verscheen, van de hand van boekenrecensente Caroline De Ruyck:

De weg naar geluk ligt bezaaid met obstakels, maar wat het hoofdpersonage in het geestige ‘Ik ging naar de dokter’ allemaal overkomt vooraleer hij gelukkig wordt, dat wens je niémand toe. Romandebutant Erik Segers gooit alle remmen los met een totaal absurde plot bevolkt met een vreemd zootje van besnorde drugsbrouwers, heksen met opvouwbollen (want ook heksen moeten mee met hun tijd), SM-liefhebbers Mie en Frans, en kale bouwvakkers zonder ballen. Net wanneer je denkt ‘gekker dan dit wordt het niet’, doet Segers er nog een schepje bovenop en zit je helemáál te schuddebuiken. Grootse literatuur? Welnee, maar soms mag een roman ook gewoon eens heerlijk onnozel of schaamteloos romantisch zijn. Zeker als de schrijver er ook spitsvondige woordgrapjes en hier en daar een pittige levenswijsheid bovenop gooit.

Ik ging naar de dokter. Erik Segers.

Good Stuff! Books. € 19,99

+ Grimlachen met een compleet absurd doktersbezoek (of poging tot).

– Ernstige lezers gelieve zich te onthouden.

Wat een heerlijk positieve recensie. ‘Een recensie om in te kaderen’, merkte iemand fijntjes op. Dat de recensente ‘Ik ging naar de dokter’ geen grootse literatuur vindt, is een compliment. Het was geenszins mijn ambitie om een literair meesterwerk te schrijven maar wél om een prettig lezend boek te pennen, waarbij ik in de eerste plaats vooral mezelf heel hard heb geamuseerd. Ik was al tevreden geweest als 1 persoon het een leuk boek had gevonden, maar blijkbaar vinden heel veel mensen het leuk. Mooi meegenomen. Me happy dus. ‘Ik ging naar de dokter’ blijkt heel toegankelijke literatuur te zijn. Met recht en rede merkt De Ryck op: ‘Soms mag een roman ook eens heerlijk onnozel of schaamteloos romantisch zijn.’ Goed gezegd, en terecht. En dat een échte dokter als plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs er helemaal wild van is en mijn roman het predicaat ‘beste Nederlandstalige boek’ toedicht, is toch geweldig. Me very happy dus. 🙂

Wat ik niet had verwacht is dat een bullshitboek als ‘Ik ging naar de dokter’ bij zo’n ruim en gevarieerd publiek in de smaak zou vallen. Het valt me op dat ook mensen die zelden of nooit fictieboeken lezen, toch met plezier mijn boek hebben gelezen, en zelfs zeggen: ‘Zo’n boek wil ik nóg lezen.’ Peter van Bavel, de Nederlandse recensent, merkte het al op: ‘Het zal ongetwijfeld alle leeftijden en alle doelgroepen behagen.’ Hij blijkt gelijk te krijgen. Iemand noemde me al ‘de nieuwe Hendrik Conscience, de man die zijn volk OPNIEUW leerde lezen.’ Ach ja, zo’n vaart zal het wel niet lopen. Ik ben al blij dat veel mensen zich amuseren met ‘Ik ging naar de dokter’, dat dit boek voor oprecht leesplezier zorgt. En ja, sommige lezers moeten dan met buikkrampen van het lachen naar de dokter. Zoals Peter van Bavel. Die op een Instagrampost (waarbij hij bijgevoegde foto plaatste) schreef: ‘Ik lees ‘Ik ging naar de dokter’, de hilarische debuutroman van Erik Segers. Ik ga zelf ook even; pijn in mijn buik van het lachen.‘ En zo kwam hij, toen hij mijn boek uit had, aan z’n eindbesluit: ‘Vier pijnstillers en vijf sterren voor dit boek.’

One Reply to “Vijf sterren voor de dokter”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.