Een boek dat je van je sokken blaast

Ernst Löw heeft met ‘De Heroïek van mijn Eenzaam zijn’ een klein (misschien wel een groot) meesterwerk afgeleverd. Alleen al die titel, fantastisch, toch?

Ik ken Ernst al járen, heb hem vaak geïnterviewd, over interessante onderwerpen zoals: de hoeren, de liefde, seks, drugs and rock-‘n-roll. Op een keer vertelde hij me dat z’n lief het had uitgemaakt en dat hij daar zo verschrikkelijk van afzag. Wel, daar heeft hij nu deze monumentale roman over geschreven.

Men zegt weleens dat een boek je van je sokken blaast. Wel, dit boek doet dat redelijk letterlijk. Ik trok er spontaan m’n sokken van uit. In het verhaal loopt Ernst vaak zónder sokken rond, meer zelfs: zonder kleren. Poedelnaakt. En geil als een konijn.

Het verhaal van Ernst komt recht uit z’n hart, een flow vol energie én zo eerlijk als goud. (Enfin, ik weet niet of goud eerlijk is, maar ’t voelde zo oprecht en levensecht aan). Ernst laat in z’n roman in z’n ziel, z’n hart en z’n lijf kijken, met humor, met poëzie en een vleugje filosofie. 

Ernst Löw lijkt misschien een macho, maar in dit boek toont hij z’n peperkoeken hart, een gevoelige man, hopeloos verliefd. Met seks probeert hij z’n ex-lief te vergeten. 
Ja, er komt behoorlijk wat seks in het boek, maar ook de seksscènes zijn aangrijpend eerlijk, hij durft toe te geven dat z’n soldaat weleens dienst weigert. Maar ook hoe die vaak steigert als een wild hitsig paard. Zo beschrijft hij, op het randje van het pornografische (soms behoorlijk over het randje) hoe hij waanzinnige seks beleeft onder invloed van xtc. Shockerend bijna. Maar Ernst vertelt de waarheid, hij weet waarover hij spreekt en schrijft. 90% van wat in deze roman staat is écht, heeft hij zelf aan z’n lieve lijf meegemaakt. 

Toen ik het manuscript toegestuurd kreeg, wist ik meteen: dit is goed, keigoed. Ik kon het nauwelijks wegleggen, ik werd erdoor geraakt. 

De seks­scènes werden naar het einde toe wat too much, vond ik, en ik heb Ernst gevraagd om een beetje te schrappen. Less is more. Maar wees gerust: ’t is nog altijd meer more dan less

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.