Ideaal

‘Ideaal!’ zo klonk het onderschrift bij deze mooie foto die een oud-collega (enfin, ze is nog jong!) me stuurde. Bedoelde ze dat het een ideaal glas rosé is? Of een ideaal kommetje olijven met lekkere kaasblokjes? Of dat het een ideaal boek is? Of een combinatie van de drie? Ik vermoed het laatste. De nog jonge oud-collega is namelijk lerares godsdienst en weet dus ongetwijfeld dat – zoals de goddelijke drievuldigheid – alle goeie dingen uit drie bestaan. Avana 1, a 2, a 3!

Ik moet zeggen: toch wel fijn dat veel mensen me foto’s sturen van mijn boek: op het salontafeltje, in de etalage, in de winkelrekken, in de luchthaven, tot zelfs op ‘t wc. Ja, alles mag. ‘Ik ging naar de dokter’ wil ook een boek zijn dat overal kan en mag gelezen worden. Naar verluidt wordt het ook al in vliegtuigen op 10.000 meter ter hand genomen. Van een duizelingwekkende vlucht gesproken.

Niet dat de verkoop van het boek zo’n vlucht neemt, maar toch: de eerste signalen zijn positief. De winkels bestellen al bij, en dat stemt me blij. Vooral de reacties zijn uitermate positief. Van ‘zaaaalig geschreven’, over ‘supergrappig’ tot ‘geniaal’.

Heel mooi vond ik deze reactie van de Mortselse jeugdschrijver, dichter en acteur Raymond De Bruyne: ‘Ik heb de 51 hoofdstukjes met veel aandacht gelezen. Ongelooflijk in welke vlotte taal vol spiritualiteit het verhaal geschreven is. Grappig en telkens vol verwachting uitkijkend naar het vervolg. Het geheel deed me én aan een sprookje, een sciencefictionfilm, een thriller en een liefdesroman denken. Veel genres bijeen in 1 story maar oh zo heerlijk om lezen. Alvast een hartelijk proficiat voor dit romandebuut. Dat er nog vele schrijfsels mogen volgen uit uw pen.’

Ook in Nederland blijkt m’n roman in de smaak te vallen. Yvonne Hoebe, journaliste van het weekblad Privé en de krant De Telegraaf, schreef dit mooie oordeel: ‘Nieuwe Belgische woorden geleerd, Belgische humor die ik steeds beter ging begrijpen. Maar bovenal: een topverhaal waarvan je het liefst na het eerste hoofdstuk al wilt weten hoe het afloopt. Ik verklap niets, op een tip na: KOPEN DIT BOEK. Zeker en vast…’

Fijn dat de mensen die raad uit Nederland opvolgen. Van overal krijg ik lovende woorden toegegooid. Ik ga ervan blozen. En van niezen. Straks moet ik wéér naar de dokter. Ideaal dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.